7 tipů, jak můžete chránit nejen českou divočinu | Česká divočina

Zpráva o stavu

Komponentu typu civicrm_contact nelze zobrazit
Máte rádi divočinu? Rádi byste ji chránili spolu s námi? Zde máte sedm tipů, jak na to.

Staňte se dobrovolníky

Už jste někdy vypouštěli divoká zvířata do volné přírody, obnovovali zničené rašeniliště, sázeli stromky nebo stopovali vlky? Ekologické organizace pořádají každý rok desítky aktivit, při kterých se větším i menším podílem můžete zapojit do ochrany přírody, potažmo divočiny. Propojte užitečnou práci se silným zážitkem! Inspiraci můžete najít například na dobrovolnik.cz, trochujinak.cz, ale i hnutiduha.cz a ceskadivocina.cz, které pořádá mimo jiné Rysí a Vlčí hlídky nebo Týdny pro divočinu.

Zažijte divočinu na vlastní kůži

Vychutnejte si pocit samoty, klidu, uvolnění, sounáležitosti a svobody! Podívejte se na naše tipy na výlet do české divočiny, které najdete inspiraci. Divočinu si zamilujete, a už jen tím jí ohromně pomůžete. To, co milujeme, také chráníme a pečujeme o to.

Volte politiky, kteří vystupují v zájmu životního prostředí

Politici mají velký vliv na ochranu životního prostředí. Zjistěte si, jak ve svém programu jednotlivé strany zohledňují témata životního prostředí, a dejte politikům vědět ještě před volbami, že právě ta jsou pro vás důležitá. Můžete jim poslat dopis, e-mail, napsat jim přes sociální sítě, nebo je oslovit na veřejném setkání. Sledujte, jestli mají konkrétní cíle, jaká hledají řešení a opatření.

Podporujte organizace, které chrání přírodu

Nemáte chuť se pouštět do dobrovolnictví, ale rádi byste ekologické organizace podpořili jinak? Zkuste odebírat jejich newsletter a dozvíte se o dalších možnostech, jak jim pomoct. Například podpisem petice, zasláním e-mailu politikovi, finančním darem, zpětnou vazbou a podobně.

*Vyplňte prosím pole s hvězdičkou

Vychovávejte děti k lásce k přírodě

Především menší děti jsou z přírody unesené, dokážou si v ní hrát hodiny a objeví a nadchnou se i tím, co vaším očím a srdci uniklo. Vezměte své děti do divočiny a ukažte jim, v čem se liší od běžné krajiny, čím je výjimečná! Pozorovatelny, nouzové noční přístřešky a místa ke kempování jsou ideálními podmínkami po vícedenní výlety s rodinou.

Sdílejte své zážitky a informace o divočině

Už je divočina pevně zakořeněná ve vašem srdci? Lidé rádi naslouchají, když jim vyprávíte o své vášni. Zkusili jste se někoho ve svém okolí zeptat, jestli by dokázal říct, co to ta divočina vlastně je? Sdílejte s nimi své poznatky a informace, uspořádejte promítání nebo přednášku, pište blog, statusy na sociální sítě, sdílejte fotografie, videa anebo články portálu České divočiny. Mluvte o ní prostě, kde se dá.

Vystupujte proti některým mysliveckým praktikám

Máte rádi povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců a při vzpomínce na Bambiho se vám zalijí oči slzami? Přestože si každý tvor zaslouží náš obdiv, jeleni a jiná tzv. vysoká zvěř je v českých lesích přemnožená, zatímco přirozených predátorů je tu stále pomálu. Okusováním mladých stromků, semenáčků, brání přirozené obnově lesa, která je nezaměnitelnou součástí divočiny. „Bohužel řada myslivců celý problém ještě zhoršuje. Vysoká zvěř je krmena (dokonce i antibiotiky) a vlci a rysi, přirození a prospěšní obyvatelé lesa, jsou naopak stříleni.“ (Život pro planetu Zemi: 365 tipů pro každodenní ekologický život. Praha: Práh, 2009, s. 395.)