Nový seriál: S čím přichází novela zákona o národních parcích? | Česká divočina

Více divočiny pro národní parky!

Vyhráli jsme i díky vám, děkujeme! 4. duben 2017 vše rozhodl. Přes 50 000 lidí včetně vědců, profesorů a veřejně známých osobností podpořilo vládní a poslanecký návrh o národních parcích. 117 poslanců a poslankyň řeklo spolu s námi své ano zlepšení ochrany přírody a krajiny, ale také udržitelnému rozvoji obcí na území národních parků. Novela zákona začne platit 1. 6. 2017. Ministerstvo životního prostředí projednávalo novelu zákona téměř tři roky se stovkami odborníků na ochranu přírody, s politiky, se zástupci obcí, krajů i s veřejností.

S čím přichází?

Méně omezení pro vstup návštěvníků

Turisté se budou moci v národních parcích procházet mimo značené trasy i v části nejpřísněji chráněných přírodních zón. Díky tomu budeme moci prozkoumat a prožít kus české divočiny na vlastní kůži! Vstup návštěvníků budou omezovat jen tzv. klidová území. Díky nim ochráníme vzácné druhy zvířat a rostlin citlivých na hluk a pohyb lidí (např. tetřeva hlušce v období tokání nebo zimování).

15 let beze změn

Vymezení zón bude správa národního parku moci opět měnit nejdříve po patnácti letech od chvíle, kdy začnou v národních parcích nově platit. To zastaví neustálé spory a nejistotu při péči o vzácnou přírodu. Nejdůležitější bude, kolik bude ochráněno divoké přírody, tedy jak velké budou přírodní zóny. A o tom se teprve bude rozhodovat.

Bez drastické chemie

Na celém území národního parku mimo obce a budovy bude zakázáno používat jedovaté chemické postřiky (tzv. biocidy).

Žádné rachejtle

Novela zakazuje na území národních parků provádět ohňostroje a používat zábavní pyrotechniku. Už žádná vystrašená zvířata.

Omezení pro výstavbu

Bude zakázáno rozprodávat státní pozemky na celém území  NP. To posílí ochranu krajiny a částečně omezí tlak na pokračující zástavbu. Nezabrání však již schválené výstavbě ve vymezených zastavitelných územích obcí na pozemcích, které stát již dříve rozdal.

Dejme slovo přírodě…

Hlavním dlouhodobým cílem národních parků bude ochrana divoké přírody na více než polovině jejich území..

…ale také obcím

Obce se budou podílet jako důležitá součást národního parku na tvorbě klíčových dokumentů o péči o NP. Po rozšíření území ponechaného přírodě budou ještě více profitovat z turistického ruchu, protože návštěvníků, kteří tam jezdí za divokou přírodou, neustále přibývá.

S novelou zákona o ochraně přírody si naše národní parky ještě bohužel nemohou oddechnout. Tamější příroda bude dostatečně ochráněna, až každý národní park dobře vymezí své zóny ochrany přírody a klidová území. Osud národních parků je stále v našich rukou. Budeme na tom pracovat a budeme potřebovat Vaši pomoc.

 

Komentáře

Přidejte komentář