Video: Divoká vlčí rodinka z Broumovska se rozrostla o dvě vlčata | Česká divočina
Načítání...

Vlčí smečka na Broumovsku se na jaře stala rodinou. Pár vlčích „starousedlíků“ přivedl na svět minimálně dvě hravá vlčata. A mají se k světu. Letos v létě „se chytla do fotopasti“ zrovna, když si hrála s nalezenou botou.

Jsou to první potomci vlků obecných, kteří se do oblasti vrátili minulý rok na podzim. Podle odborníků Hnutí Duha přišli z oblasti německo-polské Lužice, kde nerušeně ve volné přírodě žije kolem sedmdesáti vlčích smeček. 

Vůbec první vlčata se v České republice po více než sto letech ale narodila v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. A vede se jim. Vlci se zde úspěšně rozmnožují již třetí rok po sobě. V České republice se nyní prokazatelně rozmnožily dva páry vlků.

Vlk obecný

  • Hmotnost: podle poddruhu 16‒65 kg, v Evropě průměrně 35‒45 kg, samci jsou těžší než samice
  • Výška: 66‒81 cm
  • Vzhled: největší psovitá šelma s variabilní barvou srsti, od bílé přes rezavou a šedou k černé, u nás nečastěji šedá s hnědavými tóny, břicho bělavé

Vlk obecný je největší psovitá šelma. Samice bývají menší než samci, velikost vlka záleží také na poddruhu. Vlci žijící na severu jsou obecně větší než poddruhy z jižní části areálu.

 

Rozmnožování

Páření vlků probíhá v období mezi koncem ledna a dubna, v závislosti na zeměpisné šířce. Během tohoto období se rodičovský pár zdržuje mimo smečku, aby nebyl rušen ostatními. Rodičovský pár (také nazývaný plemenný, dříve „alfa“) je také téměř vždy jediný pár ve smečce, který má právo se rozmnožovat.

Mláďata se rodí po 59 až 63 dnech, většinou v dubnu nebo v květnu. V jednom vrhu bývá zpravidla čtyři až šest vlčat. Velikost vrhu závisí především na množství kořisti v místě, které smečka obývá.

Život mladého vlka

  • Narození: váha cca 0,5 kg
  • 10-15 dní: otevírají se oči
  • 3 týdny: vyrůstají mléčné zuby, začínají prozkoumávat doupě
  • 4 týdny: první zavytí
  • 4-5 týdnů: krátké cesty okolo doupěte, začínají jíst maso
  • 6 týdnů: s dospělými se vzdalují až několik kilometrů od doupěte, tvoří se hierarchie
  • 6-8 týdnů: mláďata přestávají být kojena
  • 3 měsíce: chodí se smečkou na lov (sami se lovu ještě neúčastní)
  • 5-8 měsíců: mléčný chrup nahrazen trvalým
  • 7-8 měsíců: aktivně se účastní společných lovů

Většina mláďat nepřežije první rok života – úmrtnost bývá okolo 60 %. Mláďata dospívají až ve třech letech. Vlk se může v přírodě dožít 12 až 15 let.

Původní tiskovou zprávu:

Na Broumovsku se narodila vlčata, dokazují to záběry z fotopastí

Naleznete zde

Přidejte komentář

Zaregistrujte se prostřednictvím...