Jak se zachovat při setkání s medvědem? Nehrajte si na Vinetua. | Česká divočina

Pokud spatříte medvěda, neprchejte! Nejrozumnější reakce není ani vytahovat fotoaparát, či křičet na členy výpravy “Táááátóóóó pocééém, támdle je medvěd!”. Jestliže vás medvěd nezaregistroval, po anglicku se vypařte. Bedlivě si ho prohlížejte, nekoukejte mu ale do očí, a ustupujte, odkud jste přišli.

Kdyby se vám náhodou stalo, že na vás medvěd přece jen odněkud vybafne, zapomeňte na hrdinské scény z Vinetua. Medvěda nepřeperete, nepředběhnete a s největší pravděpodobností ani nepřešplháte. Správná a chladná reakce vám ušetří minimálně nervy.

Zůstaňte nohama na zemi.
Neutíkejte, nekřičte, odvraťte hlavu, sleduje ho jen po očku, dělejte, že medvěda nevidíte a pomalu ustupujte. Nesnažte se ho odehnat. Jednoduché, nemyslíte?


Oční kontakt není nejvhodnější.
V případě, že vás medvěd registruje, nekoukejte mu do očí. Šarm a charizma většinou nezabírají. Medvěd to naopak vyhodnotí jako záměr k útoku.

Odesláním formuláře udělujete Hnutí DUHA, Friends of the Earth Czech Republic, I4: 15547779, se sídlem Údolní 33, Brno 602 00 souhlas se zpracováním osobních údajů v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů za účelem zasílání informací. Hnutí DUHA se tímto zavazuje, že Vaše údaje neposkytne žádným jiným organizacím nebo firmám.

Jediné uplatnění samomluvy.
Brblejte hlubokým a klidným hlasem, jako váš nejoblíbenější obecní blázen. Oba vás to uklidní.

Neprchejte, pokud stojí.
Pokud uvidíte medvěda stát na zadních mimo televizní obrazovku, neznamená to, že se na vás chce vrhnout. Pokouší se mimo jiné i výborným čichem zjistit s kým má tu čest. Snaží se tak dohnat ne vás, ale svůj špatný zrak.

Položte se do toho.
V krajním případě, když medvěd opravdu zaútočí, dělejte mrtvého. Klekněte, ohněte kolena pod břicho, dejte ruce za hlavu a lokty ke kolenům. Pokud máte batoh, nechte si ho na zádech. Medvěd často útok jenom předstírá a když vidí, že „hrajete mrtvého brouka“, nejčastěji odejde. Ale kdyby náhodou…

V české divočině medvěda, tedy spíš medvědici uvidíte nejčastěji na obloze. A i kdyby jste náhodou na nějakého narazili, zapomeňte na jeho špatnou pověst. Divočina je přece jen jeho domovem.

Komentáře

Přidejte komentář