Kočka divoká je zpátky | Česká divočina

Kočka divoká z naší přírody vymizela v 19. století. V posledních letech je zaznamenaly fotopasti v Moravskoslezských Beskydech,  na Šumavě, v Javorníkách a Českém lese. Zatím nebyly k mání žádné důkazy o jejich trvalé přítomnosti nebo dokonce rozmnožování. Kočku divokou z Bílých Karpat  však fotopasti zachytily při odpočinku u doupěte, což by mohlo svědčit o tom, že je tam „doma“.

„Kočka divoká, předek našich domácích mazlíčků, je tajuplná plachá šelma, která v přírodě snadno uniká pozornosti. Její podobnost s domácí kočkou a to, že se mohou mezi sebou úspěšně křížit, ztěžuje terénní výzkum. Možná i z toho důvodu o nich víme tak málo. Její návrat do Česka je důvodem k radosti,“ uvedla Jana Pospíšková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ze značné části českého území vymizely už asi před 200 lety a poslední spolehlivě doložený kus byl zastřelen v Krušných horách v roce 1952. Kromě přímého lovu jim uškodila také přeměna listnatých a smíšených lesů na smrkové monokultury. Kočky divoké totiž žijí hlavně v dubových a bukových lesích se starými stromy, kde najdou dostatek úkrytů i potravy.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/do-ceska-se-po-60-letech-vratila-kocka-divoka-vypada-jako-mourek-pu8-/zpravy-domov.aspx?c=A140509_202406_ln_domov_hm

Snímek kočky divoké nám zapůjčil pan J. Vogeltanze, děkujeme.

Komentáře

Přidejte komentář