Velká medvědí soutěž | Česká divočina
Načítání...
  • Alt

Na začátku září zachytila fotopast v lesích u Valašského Meziříčí asi dvouletého medvěda. Medvěd hnědý se v České republice vyskytuje nejvíce v Javorníkách a v Moravskoslezských Beskydech, kam se zatoulá ze Slovenska.

Pokud není rušen člověkem, je aktivní především ve dne.  Po většinu roku žije samotářsky, ačkoliv byly v některých oblastech několikrát zpozorovány skupiny medvědů, v nichž vládne přísná hiearchie. Každý jedinec si brání teritorium velké několik desítek kilometrů. Na zimu upadá medvěd do nepravého zimního spánku, před kterým musí dosáhnout hmotnosti i vyšší než 900 kg. Během listopadu až prosince ulehává na klidném a suchém místě – ve skalních dutinách nebo ve vlastnoručně vyhrabané jámě.

A co medvěd žere? V pohádce o Třech medvědech to byla ovesná kaše. Jak je to ale doopravdy? Nejčastěji tvoří jídelníček medvěda hnědého lesní plody, kořínky, zemědělské plodiny, houby, ale taky ryby nebo hmyz. I přes svou zabijáckou pověst tvoří až 90 % potravy rostlinná strava. Její obsah se liší podle jednotlivých lokalit. Například medvědi ze Severní Ameriky spořádají enormní počet hmyzu během jednoho léta.

Co konkrétně sežral ten náš medvěd z Vysokých Tater? Správná odpověď jsou brusinky :).

Přidejte komentář

CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
2 + 12 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...