19. 8. 2015 Vysokoškoláci pomáhají lesu a loukám v Bílých Karpatech | Česká divočina
 
Celkem dvacet studentů různých oborů a z různých míst České i Slovenské republiky táboří tento týden na louce v Bílých Karpatech. I přes nepřízeň počasí se zde věnují dobrovolnické práci a pomáhají čistit místní les a louku, a vrátit tak místu jeho původní vzhled a funkci v krajině. Program pro studenty během týdne chystá Lipka ve spolupráci s Hnutím Duha.

Studenti stráví celý týden ve stanech na louce, která ještě v minulém roce byla zarostlým neprůchodným náletovým lesem. S pracemi na tomto místě začal Pavel Dekař a další členové místní akční skupiny Hnutí Duha Bílé Karpaty a studenti nyní v jejich úsilí pokračují. Pracovat je třeba především na dočištění louky a v přilehlém lese pokračovat v odstraňování náletových dřevin a nedopasků. Popsaný zásah by měl pomoci navrácení původní druhové skladby, která je pro karpatskou oblast typická. Studenti se tak během týdne dozvědí, jak vypadala krajina v minulosti, jak se proměnila po zásazích člověka a jaké jsou naše možnosti pomoci přírodě vrátit se k původnímu stavu.

„Život v těchto místech není jednoduchý, je to dřina od rána do večera. Nechtěli jsme proto vracet do krajiny pole, ale vrátíme celé místo lesu, tedy nádherné bělokarpatské bučině,“ uvádí Pavel Dekař. Sami studenti jsou nadšeni místem i projektem, kterého se mohou účastnit.

„Oceňuji především to, že si sám mohu určit tempo a práce je zde pořád dost. Důležité je, že je to práce smysluplná,“ uvedl student Jan Menšík, který se akce účastní.

I když je celá akce podobná táboru a nechybí ani pravidelné služby v kuchyni a donášku vody, připraven je také vzdělávací a osvětový program. V úterý se účastníci vydali na procházku po místní krajině a pod vedením průvodkyně a místní obyvatelky Kateřiny Kohoutové zavítali přímo do obce Žítková a na ovčí farmu.

„Chtěli jsme, aby si studenti z akce neodvezli jen dobrý pocit z odvedené práce, ale také informace o místě, kde tráví celý týden. Pozvali jsme proto bývalého správce CHKO Bílé Karpaty a jeden večer jim nepracovně věnuje i Pavel Dekař s povídáním o velkých šelmách, kterými se dlouhodobě
zabývá,“ doplňuje Mrázková a dodává, že studenti si dokážou část programu zajistit také sami. Například v neděli jeden z nich připravil pro ostatní entomologickou vycházku.

„Se studenty vysokých škol spolupracujeme úzce již od loňského roku, kdy jsme na pracovišti Lipky Kamenná založili studentský vysokoškolský klub,“ uvedla pedagožka Lipky Kateřina Mrázková, která má právě koordinaci klubu i celou týdenní akci v Bílých Karpatech na starosti. Pobyt je součástí projektu Česká divočina, na kterém brněnské školské zařízení Lipka spolupracuje s Hnutím Duha. Poprvé se takto Lipka se svou akcí zapojila také do Týdne pro divočinu, který pořádá Hnutí Duha letos už poosmnácté.

Díky projektu Česká divočina se mohli studenti podívat již v březnu do Beskyd a věnovat se stopování šelem. V příštím roce se za šelmami vydají během třídenního pobytu na Šumavě. Tyto akce jsou pro vysokoškolské studenty díky projektu zdarma.

Případní zájemci se mohou stále hlásit

Kateřině Mrázkové z Lipky (E: katerina.mrazkova@lipka.cz, T: 602 684 393).


Akce Les a louky Bílých Karpat je finančně financována z evropských fondů a EHS 2009–2014

EEA-grants        

Komentáře

Přidejte komentář