Holub doupňák | Česká divočina
Načítání...
Columba oenas
  • Alt

V České republice holub doupňák hnízdí ve vzrostlých bukových lesích s vhodnými dutinami. Vzhledem k tomu, že starých bukových lesů u nás mnoho nezůstalo a v hospodářských lesích staré buky s dutinami nejsou, stal se z jednoho z nejhojnějších holubů chráněný, silně ohrožený druh.

 

Holub doupňák je velký jako holub domácí. Dorůstá délky 32–34 cm, v rozpětí křídel měří 63–69 cm a váží 250–300 gramů. Od jiných druhů holubů se liší zelenavě měnivou skvrnou na boku krku a jen částečnými černými křídelními páskami. Nejlépe ho však rozeznáme podle volání v toku, které je dvouslabičné a zní jako několikrát opakované „hu-hů- huhu".

Během sezení na vejcích se samec se samicí střídají. Rodiče krmí mláďata „holubím mlékem" 8 dní po vyklubání. Holub doupňák si rád smlsne na bobulích, žaludech a semenech.

Přidejte komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
9 + 3 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...