Kulíšek nejmenší | Česká divočina
Načítání...
Glaucidium passerinum

Kulíšek nejmenší je opravdový drobeček, nedosahuje ani velikosti špačka. Na délku měří zhruba 16 cm, rozpětí jeho křídel dosahuje 34–45 cm a váží 55–79 gramů. Je to fešák. Má výrazné žluté oči, málo zřetelný závoj a malá tmavě hnědá hlava bez chvostků. Má hnědě zabarvený hřbet s menšími bělavými skvrnami a světlé břicho s podélnými tmavými pruhy.

Partnera hledá od března do června. Přestože má kulíšek i další hlasové projevy, nejčastější je pískání. Právě pískavými hlasy lákají v dubnových večerech samečci samičky. Samička snáší 5–6 vajíček. Potravu obstarává sameček sobě i samičce po celou dobu sezení vajec, zhruba 28 dní.  Kulíšek si rád smlsne na drobných hlodavcích a ptácích, ale také na hmyzu. Loví i za dne a troufá si lovit i drobné ptáky za letu. Na svou velikost má silné drápy a loví i kořist větší, než je sám.

Kulíšek nejmenší má rád vysoké stromy blízko pasek. Hnízdo si staví v dutinách starých stromů, které jsou typické pro divočinu. Kulíšci jsou v ochraně svého území velmi aktivní a ničeho se nezaleknou. Obecně lze říci, že kulíšek nejmenší je jediná sova, která se nebojí ani člověka.

Kulíška nejmenšího najdeme na Šumavě, především v okolí Boubína, v Novohradských horách nebo na Českomoravské vysočině.

Přidejte komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
11 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...