Ledňáček říční | Česká divočina
Načítání...
Alcedo atthis

Ledňáček říční obývá celou Evropou a velkou část Asie. Jeho pískání nás láká k vodním tokům od Španělska až na sever po Skotsko a Skandinávii a setkat se s ním můžeme i na území severní Afriky. Jeho rozšíření pokračuje na východ až k Japonsku nebo na jihu k Šalamounovým ostrovům. Stejně jako další milovníci čistých vod je ohrožen jejich znečišťováním.

 

Ledňáček říční je o něco větší než vrabec. Na délku měří 17–20 cm a váží 35–56 g. Dožívá se sedmi let. Má oranžové bříško, korálově červené nohy, modrou hlavičku, zářivě modrozelená záda a modrá křídla. Má dlouhatánský zašpičatělý zobák, aby se snáz dostal k potravě. Rád si smlsne na rybkách do 11 cm, na žabkách nebo vodním hmyzu. Protože jen zřídka chytá ryby přímo z letu, potřebuje těsné blízkosti vody větve, na nichž pozorně číhá a ze kterých se obratně vrhá do vody. K životu potřebuje čisté řeky, potoky a jezera s vodorovnými pobřežními stěnami. V těch si vyhrabává svá hnízdiště. V ČR žije celoročně. Přestože se jeho počet zvyšuje, řadíme ho mezi silně ohrožené a tudíž i přísně chráněné druhy. U nás hnízdí pouze 300–700 párů, a to maximálně do nadmořské výšky 900 m. Po většinu roku je ledňáček samotář. Věrností neoplývá, pouze v době hnízdění žije v párech. V době námluv se sameček se samičkou pronásledují podél potoka, kdy výjimkou nejsou ani bitky ve vodě. Samice snáší 6–7 vajíček, na kterých sedí oba rodiče po dobu 21 dnů.

Přidejte komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
7 + 3 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...