Lejsek malý | Česká divočina
Načítání...
Ficedula parva
  • Alt

Tento drobeček měří na délku těla 11–12 cm a má rozpětí křídel 18,5–21 cm. Kolem oka má typický tenký bílý proužek. Typický je pro něj také bílý ocas s černým koncem a černým středem. Tělo má olivově hnědé se světlejší spodinou. Dospělí samci mají na hrdlech různě velkou oranžově červenou skvrnu.

Hnízdění lejska malého

  • Přilétá k námvelmi pozdě, zpravidla až v květnu.
  • Hnízdí především v hustých bukových a dubových lesích s podrostem a vodním tokem. Hnízdo ze suchých listů a trav, jemných kořínků, mechu, pavučin a srsti staví v polodutinách a větších dutinách stromů.
  • Samička snáší 4–6 žlutavých vajíček, na kterých sedí 12–15 dní.
  • Lejsek malý se pohybuje převážně v korunách stromů, na zem sestupuje jen velmi zřídka.

Lejsek malý potřebuje divočinu

  • V České republice hnízdí nejčastěji ve starých bukových lesích a v nižších částech hor.
  • Je zvláště chráněný jako silně ohrožený druh.
  • Důvodem je, že starších bukových nebo smíšených lesů s dostatečným množstvím odumřelých nebo poškozených stromů, kde by mohl lejsek malý hnízdit.
  • K jeho ohrožení přispívají také nešetrné lesnické zásahy, jako je prosvětlování porostů, odstraňování padlých a starých stromů apod.
  • To vše lejskovi nabízí divočina, do které člověk nezasahuje.

Přidejte komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
6 + 3 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...