Žluva hajní | Česká divočina
Načítání...
Oriolus oriolus
  • Alt

Žluva hajní vás uhrane svým zvučným, flétnovým zpěvem a exotickým vzhledem. Je naší vzácností, jediný evropský zástupce pestře zbarvených ptáků. Však také zimuje v afrických lesích jižně od Sahary a k nám přilétá až na jaře. Bohužel je terčem lovců, a tak ji řadíme mezi silně ohrožený, zákonem zvláště chráněný druh.

Žluva hajní je plachý pták, který tráví většinu svého života na stromech a na zem se odvažuje pouze při sbírání potravy. Živí se sladkými plody a hmyzem, který doluje z kůry stromů dobře přizpůsobeným silným zašpičatělým zobákem. Samice i samec mají odlišné zbarvení těla. Samice je zbarvena mnohem nenápadněji než samec. Spodní stranu má bledě zelenou až světle šedou, se slabými proužky. Samec má oproti tomu zářivě žluté peří, které působivě kontrastuje s černými křídly, ocasem a s černým proužkem kolem očí.

Své hnízdo si budují vysoko v korunách stromů, na konci větve. Samice koncem května a začátkem června snáší 3 až 5 vajec, světlých s jemnou tmavší kresbou. Krmí je oba rodiče. V srpnu a nejpozději v září odlétá s mláďaty do zimoviště. U nás žije žluva hajní ve světlých listnatých, především v teplomilných dubových lesích. Často se zdržuje poblíž vodních toků. Žluvy hajní můžou žít také v jehličnatých lesích, pokud jsou obklopeny otevřenými lučními plochami nebo naopak listnatými stromy.

Desítky tisíc žluv každoročně zahynou na své cestě k jihu rukou lovců. Ti je střílejí nebo chytají do sítí a pak zabíjejí.

Přidejte komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tato otázka pouze ověřuje, že nejste robot a nepokoušíte se šířit SPAM.
12 + 6 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

Zaregistrujte se prostřednictvím...