501 míst v divoké přírodě, které musíte vidět | Česká divočina

Vydejte se na více jak 500 míst po celém světě, kterým vládne divočina. Britské nakladatelství Bounty Books vydalo v roce 2010 neobyčejnou knihu „501 Must-Visit wild places“, při které se každému správnému objeviteli a milovníkovi přírody zapaří ponožky. Jen už vyrazit.

David a Jackum Brown, Kieran Fogarty a Rebecca Walder pro nás spolu s desítkou zkušených cestovatelů připravili obsáhlou publikaci o divokých místech naší planety. Šesti set stránková kniha „501 Must-Visit wild places“ (Musíte vidět: 501 míst v divoké přírodě) je věnována Blízkému Východu, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Své místo si vydobyla i Evropa, ve které nezůstala bez povšimnutí ani česká divočina. Uhádli byste, co okouzlilo Rolanda Matthewse, který kromě České republiky zpracoval Rakousko, Polsko, Rusko, Švýcarsko a Slovensko?

Obdivovaná a naše

Na výsostném místě vedle Yosemitského národního parku v USA, jihoamerických Galapág nebo slovenských Pienin a Malé Fatry stojí – tramtadadá – národní park Šumava. Koho by neokouzlila tajemná rašeliniště s masožravými rosnatkami, prastaré kousky původních pralesů, nespoutané řeky, ledovcová jezera a smaragdově zelené mokřady?

Ale nejen Šumava si získala Matthewsovo zcestovalé srdce. V publikaci vyzdvihuje také Broumovské stěny v Adršpachách a skalnatou krajinu Českého Švýcarska, kde se z lesů tyčí skalní věže a brány, nad kterými se tají dech. Vždyť historie této krajiny je stará asi devadesát milionů let!

Alt

Zatím pouze v angličtině

Pokud byste se chtěli s touto publikací vydat do divočiny dalekých i blízkých krajů, seženete ji zatím jen v originální anglické verzi. V češtině vyšly z této série pouze knihy 501 nejkrásnějších měst světa, 501 nejkrásnějších ostrovů, 501 prázdninových destinací a 501 úžasných míst.

Kateřina Kochánková

Copyright: ceskadivocina.cz | Hnutí DUHA

červen 2017