Novela zákona: Divočinou po vlastní ose | Česká divočina

Více divočiny pro zvířata, rostliny a turisty

Milujete ten pocit, když vaše oči vedou ladné zákruty nespoutané řeky? Nemůžete se vynadívat na divoké scenérie? Baví vás pozorovat detaily jako obžerství hmyzu hodujícího na tlejícím dřevě? Nebo, ptáky vykukující obezřetně z dutin stovky let starých stromů, které zkoušíte obejmout? Chtěli byste to konečně zažít? Pak vás potěší novela zákona, díky které můžeme procházet národními parky i mimo vyznačené stezky. Ohleduplní návštěvníci jako vy budou moct prozkoumat i části nejpřísněji chráněných přírodních zón. Budete moct prožít kus české divočiny na vlastní kůži!

Více divočiny pro ohleduplné turisty

Otevřou se nám místa jako Dvorský les na RýchoráchKrkonoších, povodí říčky Vydry a údolí Křemelné na Šumavě, v Českém Švýcarsku to budou 12 m vysoké pískovcové útvary Pokličky nebo Tyrolská jeskyně. Podyjí nám poodkryje roušku tajemství v částech vřesovišť v jihovýchodní části národního parku nebo na údolní louce pod Šobesem. (zdroj)

Více klidu pro chráněná druhy

Omezený vstup bude pouze na klidových územích kdekoli na ploše národního parku. Díky nim ochráníme vzácné druhy zvířat a rostlin citlivých na hluk a pohyb lidí (např. tetřeva hlušce v období tokání nebo zimování). Hlavně v čase a na místě, kde nebo kdy bude k ochraně důvod. Ale nebojte, i těmito částmi budete moct procházet po cestách, které stanoví správa NP.

Více místa pro kouzla přírody

Novela nezapomněla ani na kouzla přírody. Jaká kouzla? Až v polovině území národních parků má vládnout příroda bez lidského přičinění. Její krásy si můžou oddychnout například od zvuku motorových pil. Ano, právě tady se bude odehrávat to nejčitčí a nejdobrodružnější přírodní divadlo.

Komentáře

Přidejte komentář