Novela zákona: Omezení pro výstavbu | Česká divočina

Seriál: S čím přichází novela zákona o národních parcích?

I díky vaší podpoře se nám podařilo do novely zákona prosadit důležitý bod. A to zákaz dalšího rozprodeje pozemků v majetku státu na území národních parků. To posílí ochranu jejich harmonické krajiny před novými spekulacemi s pozemky a částečně omezí tlak na pokračující zástavbu. Nebojte. Nový zákon nebrání rozvoji obcí uvnitř nebo na hranici NP, budou-li respektovat regulace plynoucí z ochrany přírody a krajiny. Zákon začne platit od 1. června 2017.

Jak to bylo v minulosti?

Dříve bylo běžné, že stát vydával pozemky na tak zvané náhradní restituce (neboli navrácení) i na území národních parků. Anebo je bezúplatně převáděl na obce, které rozšířily v územních plánech o zastavitelná území. Řada zemědělských pozemků se tak jako kouzelným proutkem proměnila na stavební parcely.

Například v NP Šumava narostly ceny stavebních pozemků do tak závratných výšek, že by tam ani stonek kouzelné fazole nedosáhl. Tím narůstal tlak na další zástavby. Zemědělskou půdu v okolí obcí skupovali spekulanti s pozemky, realitní kanceláře, stavební firmy i některé osoby blízké regionálním politikům. 

Alt

Aktuálně: Podezřelé převody pozemků národního parku na Modravě

Měsíc před přechodem na nová pravidla však obec Modrava získala 24 hektarů státních pozemků.

Komentáře

Přidejte komentář