Aktuálně: Podezřelé převody pozemků národního parku na Modravě | Česká divočina

Zpráva o stavu

Komponentu typu civicrm_contact nelze zobrazit

Jedna z nejdůležitějších úprav, kterou se nám i díky Vaší podpoře podařilo do novely zákona prosadit je úplný zákaz zcizování (t.j. dalšího rozprodeje) pozemků v majetku státu na území národních parků. V minulosti stát vydával pozemky i v národních parcích na tzv. náhradní restituce nebo je bezúplatně převáděl na obce, které je pak rozprodaly.  Měsíc před přechodem na nová pravidla však obec Modrava získala 24 hektarů státních pozemků.

Obce pak rozšířily ve svých územních plánech tzv. zastavitelné území a řada zemědělských pozemků se přeměnila na stavební parcely. Ceny stavebních pozemků v NP Šumava narostly do závratných částek a tlak povolování další zástavby dále vzrůstal. Zemědělskou půdu v okolí obcí skupovali spekulanti s pozemky, realitní kanceláře, stavební firmy i některé osoby blízké regionálním politikům.

Kauzu převodu pozemků na Modravě sledujeme. Sledujte ji s námi, odebírejte náš newsletter. Budeme vděční, když naši snahu podpoříte.

*Vyplňte prosím pole s hvězdičkou

Od 1. června, kdy schválená novela zákona začne platit, bude tedy další rozprodej veřejných pozemků v národních parcích úplně zakázán. Avšak ještě před tímto datem získala obec Modrava za velice podivných okolností (právníci zastupující stát nepřišli k soudu a nepodali odvolání) enormních 24 hektarů pozemků, které dosud patřily státu, a to i ve druhé zóně ochrany přírody. Pozemky bude moci obec po jejich převodu rozprodat.

 

Komentáře

Přidejte komentář