Divočinová soutěž s ohnivcem šarlatovým | Česká divočina

Ohnivec šarlatový je vzácná houba, kterou můžeme najít v české divočině. Tato jarní sněženka mezi houbami rozhodně stojí za návštěvu lesa.

Proto vyhlašujeme soutěž s ohnivcem šarlatovým. Vydejte se do lesa a nasdílejte nám svoje selfie s touto houbou do komentářů k příspěvkuna FB profilu Česká divočina nebo do zprávy. 

Termín? Do konce dubna. Pošleme Vám na oplátku divočinový balíček s plackou, společenskou hrou a krásnými pohledy.  Soutěž probíhá pouze na facebooku. Vzhledem k tomu, že ohnivec se snadno zaměňuje třeba ohnivcem rakouským, nedělejte si těžkou hlavu, rozbor pod mikroskopem rozhodně neplánujeme :).

Už nemáte moc času. Jen na malý okamžik v roce, na pár týdnů, můžete houbu v lese při procházce spatřit. Červený kalich se třpytí na zemi v tajícím sněhu. Ohnivec potřebuje ke své existenci značné množství vody, kterou mu dodává právě tající sníh. Tady se  projevuje, proč jsou v lesích důležité tlející kmeny padlých stromů. Mrtvé dřevo je doslova napité vodou a houby ji můžou přirozeně využívat ke svému růstu.

Houba roste v místech, která jsou ponechány české divočině, kde nikdo nehospodaří a díky tomu zde nacházejí svůj domov nejvíce ohrožené druhy zvířat a rostlin. Takových útočišť u nás nikdy nebude mnoho – patří ovšem k těm nejkrásnějším klenotům naší krajiny.

Komentáře

Přidejte komentář