Začínají Týdny pro divočinu | Česká divočina

Devatenáctý ročník Týdnů pro divočinu začíná 7. července. Již tradiční akce Hnutí DUHA se letos v šesti turnusech zúčastní 120 dobrovolníků. Ve zhruba  dvacetičlenných skupinách pojedou do Bílých Karpat, Beskyd, Jeseníků i na Šumavu. Za dosavadních osmnáct ročníků se do pomoci přírodě zapojilo už 1 700 účastníků, kteří společně odpracovali 61 560 hodin.

A jaká bude náplň práce letos?  V Černohorském močálu, kde Týdny pro divočinu začínají, budou dobrovolníci zahrazovat místy umělé až 2, 5 hluboké odvodňovací kanály, aby rašeliniště nevysychala. Ty vznikaly kvůli státní hranici a Šumava tak oddělovala zbytek Evropy. Dnes mají pro rašeliniště katastrofální význam.

Na Kralickém Sněžníku budou dobrovolníci chránit semenáčky proti okusu spárkaté zvěře, na Smrku se zaměří na vysekávání borovice kleče, aby podpořili růst borůvčí a dalších keříků, které tam patří. Na Ščúrnici bude základem práce ochrana ohrožených druhů dřevin.  V Radějově se budou stavět takzvané oplocenky a značit doupné stromy. Týdny pro divočinu končí opět na Šumavě, kde se bude pomáhat Soumarským rašeliništím.

Kromě práce pro divočinu čekají dobrovolníky zajímavé exkurze a přednášky. Přejeme jim, ať  se vydaří počasí a hlavně hluboké a nezapomenutelné zážitky v české divočině.

Komentáře

Přidejte komentář