Vrápenec malý | Česká divočina

Jak vypadá?

Vrápenec malý váží 3 až 9 gramů, přičemž rozpětí křídel dosahuje až 254 mm. Honosí se šedobílou srstí, která je na bříšku o něco světlejší.  Na nose má nápadný blanitý výrůstek ve tvaru podkovy. Že by pro štěstí? Dožít se může až 26 let.

On a ona

Zatímco samice se sdružují v letních koloniích v počtu 10 až 150 jedinců, samci jsou samotáři a se samicemi se setkávají až na podzim, kdy nastává doba páření. Mláďata se rodí koncem května a samice je zpočátku nosí na břiše.

Kde spí?

Jako zimní útočiště vrápenci dobře poslouží jak malé jeskyně, tak štoly nebo i sklepy (v létě hnízdí i ve větších krasových jeskyních, ale zvykl si také v neobvyklejších prostorách – na zámcích nebo v kostelích). Do zimního spánku se ukládá od října do dubna. Při zimování se zcela balí do létací blány a svým tvarem připomíná hrušku. Právě rušení v období zimování, ale i v letních úkrytech, je jedním z důvodů, proč vrápenců stále ubývá. Dalším důvodem může být nevhodný způsob uzavírání vchodů do starých důlních děl a jeskyní. Daří se mu především na Moravě, ale najít ho můžeme i v Pošumaví.

Co jí?

Vrápenec malý si rád smlsne na nočních motýlech a dvoukřídlých. Živí se také některými škodlivými druhy hmyzu, za to má náš dík.

Komentáře

Přidejte komentář