Jeřábek lesní | Česká divočina
Bonasa bonasia
  • Alt
  • Alt

Populace jeřábka lesního stále klesá. Je vázaný na rozsáhlé lesní komplexy. Není tedy divu, že ho v České republice najdeme především na Šumavě a v Novohradských horách, v Jeseníkách a v Beskydech. Je zvláště chráněný jako silně ohrožený druh. Abychom si jej v přírodě zachovali, je třeba zachovat smíšené i jehličnaté lesy s bohatým podrostem a světlinami.

 

Jeřábek lesní je náš nejmenší lesní kur, velký asi jako koroptev. Měří 35–40 cm a váží 350–450 g. Rozpětí křídel je asi 60 cm. Snadno ho poznáme podle černého pruhu na ocase. Celkové zbarvení rezavě hnědé. Samec i samice mají na temeni krátkou chocholku.

Kohoutci tokají na podzim a na jaře. Během toku sedávají na vyvýšených místech, například na pařezech, vztyčují ocas a chocholku, spouštějí křídla a ozývají se typickým vysokým pískáním, které někomu může připomínat pískání na vábničku na přivolání psa. Samice snáší většinou 10 světle žlutých, hnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí po dobu 22–25 dnů.

Rád si smlsne na jehnědách, pupenech a bobulích. Kuřátka se živí převážně bezobratlými, jako jsou mravenci, drobní brouci a pavoukovci.

Jeřábek lesní ke svému životu potřebuje rozsáhlé lesní komplexy s bohatým podrostem a světlinami a hojným borůvčím a houštinami v jehličnatém lese. Vyskytuje se i v nížinných bučinách s oblibou na slunných vlhkých místech v blízkosti tekoucí vody. V hospodářských lesích by nepřežil.

Komentáře

Přidejte komentář

Zaregistrujte se prostřednictvím...