Datlík tříprstý | Česká divočina
Picoides tridactylus

Datlík tříprstý je zvláště chráněný jako silně ohrožený druh. Nejen on potřebuje divočinu, ale také divočina potřebuje jeho. Mezi jeho laskominy totiž patří tesaříci a kůrovci i s jejich larvami. Na vykácených plochách byste jeho pravidelné bubnování zobáčkem do kmenů nezaslechli.  Rád si smlsne i na jiných druzích brouků, kteří hodují na tlejícím dřevě.

Datlík tříprstý

  • Je o něco menší než špaček obecný, měří 21–24 cm.
  • Díky svému zbarvení působí dojmem černého strakapouda s bílým hřbetem s jednotlivými černými skvrnami a černobílou kresbou na hlavě a na bocích. Sameček má citronově žluté temeno.
  • Samice snáší 3–4 bílá vejce. Rodiče je mají ve střídavé péči, jak v sezení na vejcích tak při starosti o ptáčata.
  • Partneři si každý rok tesají novou dutinu, své hnízdečko lásky.

Datlík tříprstý miluje divočinu

  • K hnízdění potřebuje jehličnaté i smíšené lesy se starými smrky.  V hospodářském lese by nepřežil.
  • Živí se motýli, mravenci a brouky. Právě brouci rádi hodují na tlejícím dřevě, typickém pokladu divočiny. A navíc! Jeho oblíbenou mňamkou jsou kůrovci. V ochraně lesa je to tedy užitečný pomocník.
  • V České republice se hojně vyskytuje na Šumavě, v Blanském lese, v Novohradských horách, v Moravskoslezských Beskydech, v Hostýnsko-Vsetínské hornatině a v Javorníkách. V posledních letech se objevuje i v Českém lese a v Krušných horách.

Komentáře

Přidejte komentář

Zaregistrujte se prostřednictvím...