Jedlá divočina na talíři | Česká divočina

Kdy jindy by se měly zazelenat naše talíře než v létě? Chceme vás nalákat na ochutnávku do přírody, protože zelená chutná nejlépe právě teď.

Jídlo není jen palivem pro naše tělo, má mnohem větší vliv, než si uvědomujeme. Nejlepší výživu nám dávají rostliny v „divoké“ přírodě. Rostou tam, kde mají růst, jelikož matka příroda ví, co dělá. Je jich všude plno, jsou čerstvé, a často navíc v biokvalitě. Zcela zdarma tak můžeme získat potřebné živiny, minerály a stopové prvky, které se v dnešní běžné stravě bohužel příliš nevyskytují.

A co musíte udělat, abyste se k nim dostali? Je to prosté: vyrazit na výlet! Pokud se nebudete bát objevovat pozapomenuté, ale cenné bohatství, které roste na každém kroku, a dodržíte pár zásad, odnesete si domů nejen dobrou náladu a spoustu zážitků, ale navíc i základ pro zdravou a chutnou večeři. Že máte vlastní zahrádku? V tom případě máte skvělou příležitost rozšířit si sortiment používaných potravin.

Jak sbírat aneb Ne každý list je špenát
Prvním a nejdůležitějším pravidlem je sbírat jen ty rostliny, které bezpečně známe. Je to jako s houbami: některé volně rostoucí rostliny jsou jedovaté. Pokud si chcete být opravdu jistí, sáhněte po kapesním herbáři. Na sběr se vybavte nejlépe košíkem nebo plátěným či papírovým sáčkem. Důležitý je přístup čerstvého vzduchu, aby se rostliny nezapařily. Zapomeňte na igelitové pytlíky a také se vyhněte všemu, co je nahnilé, plesnivé, zčernalé nebo napadené škůdci.

Pochopitelně je dobré vybírat si bezpečná a neznečištěná místa, kde nehrozí kumulace škodlivých látek, přestože chutné rostliny bychom mohli získat i na nejbližším sídlišti nebo hned vedle dálnice. Avšak pozor, v chráněných oblastech a rezervacích je sběr jakýchkoli rostlin zakázaný. A vždy byste měli byliny trhat v přiměřeném množství.

Při sběru zelených částí rostlin určených k přímé konzumaci upřednostňujte zastíněná místa a vybírejte nejmladší části rostlin (mladé výhonky, listy).Stejně jako to platí u všech jiných surovin, vždy je nejlepší produkt co nejrychleji zpracovat, tedy omýt, přebrat a co nejdříve se pustit do přípravy jídla. Ať už sbíráte plané rostliny na dozdobení pokrmů, nebo pro jejich chuť, můžete z rostliny získat i velké množství účinných látek. Ty se však mohou lišit podle doby sběru. Obecně platí, že kořeny je lepší sbírat ráno nebo večer. Nadzemní části rostlin, jako jsou květy, listy nebo nať, je vhodné sbírat kolem poledne. A co se sbírá? Na mezích se daří jitroceli kopinatému, v zahradách kontryhelu, na pastvinách roste výživný jetel luční a velice chutná je hluchavka nachová na rumištích. Z oblíbené čekanky obecné zužitkujete na jaře listy a na podzim kořen. Černohlávek obecný najdete na loukách a pasekách a z jeho mladých listů připravíte osvěžující salát. Také nenápadný česnáček lékařský vonící po česneku a chutnající po hořčici, který se na zahradách obvykle likviduje, je lahodnější, než byste čekali. A poupata lichořeřišnice naložená do slaného nálevu lze s úspěchem použít jako náhradu kaparů.

Co sbírat a uvařit, kde najít vhodné recepty se dozvíte v divočinovém Evergreenu v článku Jedlá divočina aneb staré víno v nových lahvích.

http://hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2016/08/evergreen2016_2_hnutiduha_www.pdf

Comments

Leave a Comment